Carl Johanskolan
Grupp B2B3

Umgås med äldre!


Vi är en grupp på åtta tjejer som genomfört projektet Framtidsfrön med målgrupp äldre. Vi ville förbättra relationen mellan olika generationer genom ett socialt möte där man kan starta konversationer och helt enkelt bara umgås. Idén kom från en i gruppen som gav förslaget och argumenterade om det, resten av gruppen tyckte idén var bra och vi utvecklade den tillsammans. Till en början skulle vi sälja bakverk men vi valde att byta idé då den var för svår att genomföra, vi skulle behöva skaffa tillstånd för ett stånd och sponsorer för ingredienser till bakverk. Vi skulle också tagit med fika men hann inte lösa en sponsor så vi valde att endast ta med brädspel.

Det som var roligast med projektet vara att träffa nya människor och att få ta del av dessa underbara äldre damers historier och tankar kring samhället. Vi valde området ”föra människor samman”, för att skapa en förståelse mellan unga och äldre så att vi i framtiden kan förbättra vår äldreomsorg. Dagens äldreomsorg är inte perfekt och det finns mycket vi kan förbättra. Vi är framtiden och det är vi som ska lösa de problem som uppstår idag, därför ville vi ha en inblick för att vi redan nu ska kunna förbereda oss inför morgondagens motgångar. Vi fick kommentaren ”men vi är inte framtiden” men för oss är de just den.

 Det som var roligast med att planera aktiviteten var att gemensamt ”Brain storma” fram idéer och sedan bearbeta dem för ett bra slutresultat.

Vårt genomförande var att under tisdagen den 7 juni 2022 från kl. 10.00-11.30 umgås, spela brädspel och prata med ett gäng äldre damer på en träffpunkt på Mellangatan 15 i Karlsborg. Träffpunkten riktar sig till seniorer över 65 och alla är välkomna. Just den dagen vi besökte bestod den av en grupp seniora damer som var extremt glada, trevliga och välkomnande.  Vi spelade spel som Yatzy som är ett tärningsspel, Ticket To Ride som är ett brädspel där man ska spela ut tågvagnar för att göra sträckor, Fia med knuff som bygger på att slå ut motståndarna och Svarte Petter som är ett kortspel där man ska få slut på sina kort och inte behålla svarte petter. Några av oss fick även lära sig ett nytt tärningsspel kallat 10 000, det var ganska invecklat men vi lärde oss snabbt. Vi tror definitivt att målgruppen uppskattade vår aktivitet precis lika mycket som vi gjorde.

Vi alla fann någon vi klickade väldigt bra med och konversationerna handlade om allt från våra framtidsdrömmar till vart de kom ifrån, deras gamla arbeten och mycket mer. Vi hade väldigt roligt och hoppas och tror verkligen att de andra hade lika roligt som oss. Efteråt fick vi respons som var väldigt positiv och att det var väldigt uppskattat.

Vi samarbetade med Veronica Kjellqvist som är ansvarig för träffpunkten för att planera och genomföra aktiviteten.  Hon var extremt hjälpsam och vi vill ge ännu ett tack. Vi besökte en Träffpunkt för seniorer över 65 för att förbättra relationen mellan olika åldersgrupper samt skapa förståelse och tankar inför vår framtid.